Discussion about this post

User's avatar
Paul Natorp's avatar

Tak for en rigtig fin tekst, Andreas. Du har en pointe. Det er indlysende i disse uger.

Men der ligger også en anden dimension i heltefortællingen. Det er nemlig også en fortælling om handlekraft, der kan forbinde os til vores værdier og kilder til håb. For hvad er det i historien, der giver helten muligheden for at handle? Visdom, solidaritet, mod, klarsyn. Ofte er det noget helten lærer i mødet med andre. Sådan er det ihverfald i den klassiske fortælling.

Fortællingerne lærer os, at vi alle kan være helte og stå op imod uretfærdighed eller hjælpe nogen, der har brug for os, også når det er vanskeligt og risikabelt. I sidste ende er det et spørgsmål om værdier, og hvad det er vores handlekraft skal tjene. Magt og status for individet? Eller et fælles formål?

Og som Jonatan siger til Karl i Brødrene Løvehjerte: "Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!"

Expand full comment
Ida Burchardi's avatar

Tak Andreas! Apropos historier om helte i poser og Le Guin og Virginia Wolfs runde billeder (bæreposer og bottles), vil jeg gerne slå et slag for Wagners opera: Ringen. Siegfried ser jeg som en meget vidunderlig helt (som, fordi han ikke er synderligt interesseret i magten, bliver kaldt for “anti-helt” hvilket også siger en del) der helst bare vil dalre rundt i skoven og jage. Man kalder hans historie for en “spydtragedie” (fordi han afviser spyddet og de maskuline idealer) og ikke en “ringtragedie”. Det Brynhilde, der er stykkets virkelige helt, da hun inden hun ofrer sig selv kaster ringen (=råstofferne, beholderen, balancen) tilbage til Rhinen og flodens folk (og altså tilbage til undergrunden).

Expand full comment
9 more comments...

No posts